Oniki’den

Yaklaşık iki ay kadar önce harekete geçememe başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazıda da konferansların, zirvelerin işlevsizliğinden yakınmıştım. Oniki kurucusu Ziya KIZILTAN Bey benimle iletişime geçti ve bir buluşmalarına katılmam için davet etti.

Geçtiğimiz Perşembe İzmir Ticaret Odası binasında düzenledikleri E-ticaret ve E-ihracat konferansına katıldım. Neden bu alanı seçmişler; ülkenin ihtiyacı olan şey ihracat, onu büyütmenin en kolay yolu e-ticaret diye düşünüp bir seri konferans planlamışlar.

Öncelikle uygulamalarını indiriyorsun, hem kayıt olmak hem kendinize bir profil oluşturmak için. Bu çoğu uygulamadaki gibi adet yerini bulsun diye değil, arkada çalışan yapay zeka için gerekli. Basit bir soru formunda sizin pazara ne sunduğunuz (ürün, hizmet vs), neye ihtiyacınız olduğunu işaretliyorsunuz.

Konferans günü e-ticaret ve e-ihracat alanında çözüm önerileri sahibi firmalar (aynı zamanda etkinliğin sponsoru oluyorlar) sunumlar yapıyorlar. Her sunumun ardından uygulamaya anlık gelen iki soruyu yanıtlıyorsunuz. İlki bu firmanın çözümü ile ilgileniyor muyum, ki ilgileniyorsanız sizinle iletişime geçsinler. İkincisi ise sunumu ne kadar iyi dinlediğinizi ölçen bir bilgi. Bu da işin oyun tarafı, gün sonunda performansınıza göre sponsor ödüllerinden kazanmanız için. Çoban armağanının epey ötesinde hediyeler iPad gibi.

Sonra 6şar dakikalık hızlı networking seansına geçiliyor. Uygulama sizinle eşleştirmeyi planladığı yaklaşık 20 kişilik bir listeyi önünüze getiriyor, hali hazırda tanıdığınız kişiler (veya bir nedenle görüşmek istemedikleriniz) varsa onlarla eşleşmeyin diye işaretliyorsunuz.

Sonraki ekranda buluşacağınız kişi ve görüşeceğiniz masanın numarasını görüyorsunuz. 6 dakikalık bir sürede yaptığınız işleri birbirinize aktararak bir işirliği fırsatı olup olmadığını anlıyorsunuz, bu sadece ilk adım, uygulamadan kişilerin kontakt bilgilerini görebiliyorsunuz. Görüşme sonrasında bu tanışmanın ne kadar işinize yaradığını, karşıdaki kişinin zamanı nasıl kullandığını ve uzmanlığını ölçen soruları 1’le 5 arasında puanlıyorsunuz. Bu adım, sonraki eşleşmelerin iyileştirilmesi için çok önemli.
Çok detaya girmeyeyim ama epey üzerinde düşünülmüş bir yapı.
Mesela konferansa online katılanlar da kendi aralarında eşleşiyorlar.

Bence her dakikası dolu dolu geçen, verimlilik ve üretkenlik gözetilerek tasarlanmış bir format olmuş. İçeriye alınan bilginin zenginleşmesiyle çok daha isabetli eşleşmeler sağlanabilir. Dahası her buluşmayla büyüyen gelişime açık, girişken insanların oluşturduğu bu topluluk çok değerli. Karşılıklı güvene dayalı işbirliğine ve buna akıllı bir biçimde zemin hazırlayan böyle platformlara çok ihtiyacımız var. Umarım bu potansiyelin açığa çıktığını ve iş sonuçlarını görmeye başlarız.

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın