Takvimleri ayarlama…

Her yıl veya ay tekrar eden bir dizi toplantı tarihlerini belirlerken saç baş yoldunuz mu?

Bütçe takvimi yayınlanır mesela bir çok şirkette 40-50 adım, her yıl takvimden günler tekrar seçilir, haftasonu veya diğer özel günler dikkate alınarak belirlenir. Sporda ligler veya eğitimde okullar için her yıl takvim yeniden çıkarılır.

2004 yılında bir astronomi profesörü R.C.Henry sabit ve hiç değişmeyen bir takvim hazırlıyor. Bir yılı toplamda 364 güne ve üç aylık dönemlere (4 çeyreğe) bölüyor. Her üç ayın ilk ikisi 30 gün, üçüncüsü 31 gün uzunluğunda. Artık yıl meselesi ise; şimdi kullandığımız 365 günlük takvimde dört yılda artan 1 gün yerine, altı yılda artan 1 haftaya denk geliyor. Ona da Newton haftası adını veriyor, tam Haziran ile Temmuz arasında. 2011 yılında ise ekonomist S.Hanke de bu fikre katılıyor ve son halini veriyorlar, Newton haftası da en sona “ekstra hafta” olarak ekleniyor. Bütün bu çaba mevcut takvimlerden daha hassas/doğru bir takvim yapmak değil, tarih boyu her tarihin haftanın aynı gününe gelen daimi bir takvim yapmak ve bunun sağlayacağı ekonomik faydalara kavuşmak (planlamaya harcanan zaman, yeni takvim basımı vs vs) Yoksa dini takvimler ve tarım için yine Gregoryen veya diğer takvimlere ihtiyaç olacak tabii.

Aynı ekip dünyadaki saati de tek yapmayı öneriyorlar, yaz saatini de kaldırmayı. Ne yani yazın daha çok su içelim diye litrenin ölçüsünü mü değiştiriyoruz. 2 litre içeceğine 3 litre içersin. Kışın sabah işe 7’de gideceğine 8’de git diyorlar bir bakıma, mantıksız değil aslında.

Evet doğumgününüz her yıl aynı tarihe denk gelecek, ama eğer o günü beğenmiyorsanız istediğiniz gün kutlayabilirsiniz. Ben aslında bir Cumartesi günü doğmuşum, neden Salı günü kutlayayım mesela?

Biz de DER-YA’da toplantı günü belirlemek için buna benzer pratik bir yol kullanıyoruz. İlk kez kitap kulübü ile bunu başlatmıştım, “her ayın son Çarşambası saat 9”. Parola bu! Kaçındaydı, ne zamandı gibi bir tereddüt yok. Takvimi sabitleyemiyorsak, gününü sabitleyelim. Zaten iki kişinin üzerindeki topluluklarda herkese uyan bir tarih yok, daha üçüncü kişi zaten farklı olsun istiyor. Ama kural açıksa, yani adil ise, herkes kendini uydurur.

İşte bu da bizim ilgi grupları için oluşturduğumuz takvim. Henüz %100 uygulayamıyoruz başka sebeplerden, ama yakındır. ☺️

Bunu paylaşın
Tartışmaya katılın

1 yorum